Lancering 6 april 2022

Wolken Maken met Windturbines: The Global Irrigation Project is vastberaden de aarde te redden met een vernieuwend concept

Een visualisatie van het proces: offshore windturbines vernevelen zout water wat leidt tot wolkvorming

Harderwijk, 6 april 2022 – Vandaag is de Nederlandse start-up The Global Irrigation Project (TGIP) van start gegaan; door het strategisch plaatsen van windmolens wil deze stichting de klimaatcrisis tegengaan. De organisatie maakte vandaag haar techniek bekend en is vastberaden om op grote schaal verandering teweeg te brengen.

Initiatiefnemer Pieter Hannessen is ervan overtuigd dat deze roterende wolkenmakers de wereld kunnen veranderen. Hannessen: “Dankzij onze technologie zijn wij in staat om in de groeiende behoeftes van energie en zoet water te voorzien. Windmolens langs de kustlijn van de Sahara kunnen op grote schaal groene energie produceren en wolken maken. Zo zijn wij in staat de planeet af te laten koelen, extra leefruimte voor de groeiende bevolking te realiseren en continentale onafhankelijkheid creëren op het gebied van energie-, water- en voedselbronnen.”

Technische innovatie vecht tegen huidige crises
De watersector staat wereldwijd onder druk en uit een rapport van het World Resources Institute (WRI)[1] blijken 37 landen aan extreme waterschaarste te lijden. Ook het KWR Water Research Institute waarschuwt dat Nederland in de toekomst hier problemen aan gaat ondervinden[2]. Momenteel wordt op onvoorstelbaar grote schaal grondwater landbouw en industrie aan de bodem onttrokken, dit is niet houdbaar. Bovendien tonen huidige 

In 2019 was initiatiefnemer van TGIP Pieter Hannesen in Johannesburg (Zuid Afrika), waar hij met eigen ogen zag dat de groeiende watertekorten enkel op grote schaal opgelost kunnen worden. Daarom werkte hij sindsdien achter de schermen met een team van academici en engineers aan een concept waarbij duizenden, tot misschien wel miljoenen, windturbines nevel gaan creëren, om zo grootschalig het proces van wolkvorming te versnellen.

De windturbines langs de kustlijn van zogeheten b-klimaten pompen zeewater omhoog en sproeien dit vanuit de wieken uit als nevel, wat uiteindelijk leidt tot wolkenvorming op enorme schaal. Door de turbines aan de hand van satellieten strategisch te laten vernevelen, kan selectief een bepaald gebied geïrrigeerd worden. 

 “Het creëren van wolken is tweeledig. Dankzij het wolkendek weerkaatst zonlicht en koelt de aarde af. Bovendien drijven de wolken naar drogere gebieden, waar regenval begroeiing mogelijk maakt; door deze regen stijgt het grondwaterniveau, ontstaan er meren en kan er vegetatie groeien. Volgens eerste berekeningen kan onze technologie er zelfs toe leiden dat akkerbouw mogelijk wordt in de Sahara!”, aldus Pieter Hannessen

Volgens hoogleraar atmosfeeronderzoek prof.dr.ir. Russchenberg[3] is het maken van wolken een veelbelovende oplossing om opwarming van de aarde tegen te gaan. Russchenberg: “Het weerkaatsen van zonlicht helpt de aarde afkoelen, en wolken doen dit van nature al. Door meer stofdeeltjes in de atmosfeer aan te brengen, krijgen wij meer wolkendruppeltjes. Meer wolkendruppeltjes leidt tot meer reflectie van zonlicht, en meer reflectie van zonlicht leidt tot een koelere aarde”. Buitenlandse onderzoekers, zoals John Latham[4], deden ook onderzoek naar de effecten van dit zogeheten geo-engineering en bevestigen de potentie van wolken als hét antwoord op de klimaatcrisis.

Het initiatief is vandaag gelanceerd met een concept film waarin de toekomst met The Global Irrigation Project wordt geschetst, aan de hand van futuristische windturbineparken, landbouwrobots en surrealistische landschappen in de woestijn. In de komende periode hoopt The Global Irrigation Project in samenwerking met partners de eerste tests uit te voeren en metingen te doen.

Noot voor de redactie

Over de organisatie 
Stichting The Global Irrigation Project is in 2022 opgericht door een Nederlandse ondernemer uit de maakindustrie, Pieter Hannessen. De organisatie is een stichting en nodigt momenteel overheden, (onderzoeks)instellingen, investeerders en andere bedrijven uit om mee te doen aan deze zoektocht naar een betere wereld. De principes en het idee zijn vastgelegd in een patent dat momenteel in behandeling is.

Conceptfilm
De gelanceerde concept film is via YouTube te bekijken in zowel het Engels en Nederlands.

Persfoto’s
Een complete set van persfoto’s en videomateriaal is te downloaden op https://drive.google.com/drive/folders/17Ht7Mc9zjslE2Jnnsaiw3HM2sVkBBdrY?usp=sharing

Perscontact: Remco Guijs | Indall | [email protected]


[1] https://www.wri.org/data/water-stress-country#:~:text=Our%20analysis%20finds%20that%2037,industrial%20users%20is%20withdrawn%20annually

[2] https://www.kwrwater.nl/onderzoek/sustainability-water-cycle/duurzaam-gebruik-van-zoetwaterbronnen/

[3] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-ruimteschilden-en-wittere-wolken-willen-wetenschappers-het-klimaat-redden-maar-verduurzamen-moeten-we-blijven-doen/

[4] J. Latham et al. (2005) Computational assessment of a proposed technique for global warming mitigation via albedo-enhancement of marine stratocumulus clouds